Uw partner bij faunazaken

Duiven

Waarom beheer nodig is
Duiven kunnen veel schade en overlast veroorzaken aan o.a. akkerbouwgewassen maar ook aan bebouwing en openbare ruimtes zoals parkeergarages en treinstations. Daarnaast brengen de uitwerpselen, veren, kadavers en het nestmateriaal van duiven hygiënerisico’s met zich mee voor de volksgezondheid.

Schade voorkomen
De verwilderde duif mag worden verjaagd. Dit kan met vogelverschrikkers, vlaggen, ballonnen, flitsmolens, knalapparatuur, stokken met linten, afdeknetten en schriklint/koord.

Bovenstaande maatregelen zijn over het algemeen van korte duur want de duiven keren binnen de kortste keer weer terug op hun vertrouwde plekje.

Het plaatsen van vogelwerende pinnen op bijv. de randen van daken, dakgoten en balustrades voorkomt het bevuilen van ramen, de galerij en de gevel van de woning. Een bijkomend voordeel van de vogelwerende pinnen is dat kauwtjes minder makkelijk steentjes die veelal op de platte daken liggen laten vallen op geparkeerde auto’s met alle gevolgen van dien.  

Als verjagen niet helpt
De verwilderde duif is een onbeschermde diersoort en mag dus worden gevangen middels vangkooien welke veelal op platte daken worden geplaats en of doormiddel van een schietnet op een plek waar de duiven worden gevoerd.

Contact